Mode en sieraden.

Wethouder Cultuur Kees Diepenveen heeft de Expositie Trouw in Mode en Sieraad geopend.

opening expositie trouw in mode en sieraad
  • Facebook

Mode en sieraden gaan hand in hand. In alle tijden. Daar is niets nieuws aan.
Wat willen wij dan laten zien?

Als Utrechters, import weliswaar, maar mode ontwerpster Joke Hoogenboom al meer dan 30 jaar en ik ,goudsmid Aletta Teunen, nu zo’n 13 jaar, willen wij ook aan anderen laten zien hoe de stad ons en ons werk heeft beïnvloed. Historie. Stratenplan. Straatnamen. Herkenningspunten. Ambachten. Ze komen allemaal letterlijk en figuurlijk terug in ons werk.

Als edelsmid, met een voorliefde voor geografie en landkaarten, maak ik sieraden met een verhaal. Aan de hand van luchtfoto’s en de landkaart heb ik menig herkenningspunt vertaald naar een sieraad. Verhalen en foto’s van klanten leiden tot persoonlijke sieraden.De Lek, Maas en Vecht zijn meerdere keren langs mijn werkbank gestroomd en hebben hun weg gevonden in armbanden, hangers en ringen. Vaak met kleine aanduidingen van woon- of geboorteplaats van de persoon waarvoor het sieraad bestemd was.

Ook architectuur en Industrie mag ik graag vertalen naar draagbare vormen. Maar het leukste is wel infrastructuur. Het Prins Claus Plein, op- en afrit van een parkeergarage, plattegronden .

Van bovenaf ziet Nederland er helemaal gepland uit. Op de tekentafel in lijnen uitgezet en bedacht. Veel mensen hebben deze ervaring vanuit het vliegtuig opstijgend of landend vanaf Schiphol. Of vanuit een luchtballon.
Maar gelukkig wordt er ook nog best veel gerommeld. In achtertuinen, dakterrassen, parken met clandestiene kippenhokjes.

Maar ook door de gemeente, die af en toe een project half uitvoert, tot er weer budget is, en mensen het invullen met kunstzinnige objecten, verf en bloemen.

In deze rafelrandjes van de stad zijn mode ontwerpster Joke Hoogenboom en ik elkaar tegengekomen. Vanuit een idee om met meerdere disciplines (sieraden, mode en fotografie) een expositie te maken, hebben wij elkaars werk leren kennen. Er blijken veel overeenkomsten te zijn tussen het werk van mode ontwerpster Joke Hoogenboom en dat van mij. Allebei zoeken we, bijna wanhopig, om groffer, sneller en ruiger te werken, maar er komt altijd weer iets sierlijks, verfijnds en op het oog eenvoudigs uit. Dat is ons handschrift. Dat is het ambacht dat we in de loop der jaren in ons DNA hebben zitten.

Wij weten hoe iets gemaakt moet worden. Hoe je een idee vertaald naar mode of sieraden in stof of metaal. Natuurlijk valt er nog heel veel te ontdekken op het gebied van technieken en modernere werkwijzen, maar het vertrouwen dat je opbouwt in de loop der tijd, door veel opdrachten te maken en naar wensen van klanten te luisteren, maakt dat je niet meer na hoeft te denken over HOE je iets in hemelsnaam zou moeten maken.

Trouwjurken, rokken van 25 meter plooiwerk, kwaliteit van stoffen, kantwerk, heb ik mogen zien en voelen bij mode ontwerpster Joke Hoogenboom. Stoffen kun je weer walsen in metaal, zilver of goud. Een afdruk van het kant uit je trouwjurk in ring of armband? Of een ceintuur van zilver met kant- of stofstructuren?
Het kan allemaal. En het wordt gemaakt door mensen zoals wij!
Dit doen wij elke dag met veel plezier en vreugde in onze ateliers. En soms kom je iemand tegen waar je mee kunt overlappen. Mee kunt samenwerken. Dat is wat de tentoonstelling Trouw in Mode en Sieraad laat zien.

ceintuur-kant-en-huisjes-Goudsmid utrecht
  • Facebook
 
Expo Trouw in Mode en Sieraad Goudsmid Utrecht
  • Facebook

Voor deze expositie Trouw in Mode en Sieraad hebben mode ontwerpster Joke Hoogenboom en ik,goudsmid Aletta Teunen, als Utrechtse ontwerpers, de handen ineen geslagen om een ode te brengen aan al deze geliefden. Naast autonoom werk van ons beiden, toont de expositie ook een selectie van gezamenlijk, thematisch werk. Omdat wij allebei regelmatig in opdracht werken voor bruidsparen hebben wij ontwerpen gemaakt die passen bij het stadhuis.

De invloed van elkaars werk en materiaal zijn duidelijk zichtbaar.De waardering voor vakwerk en ambacht staat bij ons beiden hoog in het vaandel. Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van de materialen die we gebruiken en de afwerking van onze ontwerpen.

Iedereen is welkom om te komen kijken tussen dinsdag 30 augustus en donderdag 29 september. Stadhuis Utrecht, Minrebroederstraat 2.
Let op, het stadhuis is in de weekenden gesloten.
En wil je graag met één van ons (of beiden!) daar afspreken, maak dan eerst een afspraak

 

Expo Trouw in Mode en Sieraad Goudsmid Utrecht
  • Facebook

 

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!