• Facebook

van oud naar nieuw 

 

 

Met ruim 30 gram aan gouden ringen en hangertjes van oma, opa, vader en moeder, kwam Anke vragen of ik daar iets nieuws van kon maken. Er zaten verschillende edelstenen in zoals amethist, aquamarijn, opaal, koraal, granaat en diamant. De koralen waren teveel afgesleten om nog een keer te gebruiken. Twee braken al gelijk in kleine stukjes met het losmaken van de zetting. De amethist, opaal en aquamarijn waren erg verbleekt in de loop van de tijd en vertoonden veel slijtage van het vele dragen. Maar de 14 granaten uit een hanger waren gaaf en de 3 diamantjes ook. Die konden we mooi laten terugkomen in een nieuw ontwerp!

  • Facebook

  • Facebook

6 mm staf gegoten

Na het smelten maak ik een aantal proefjes in zilver om te kunnen zien hoeveel ik uit dit materiaal kan halen. Welke diktes kan ik walsen om voldoende lengte voor een armband te halen? De maat van de armband hebben we gemeten met een stuk papier. De vorm die het beste om de pols past hebben we gemeten met een bestaande armband.

 

 

 

 

 

  • Facebook

In zilver maak ik 2 of 3 proefjes om een aantal mogelijkheden te bekijken met de klant. Als ze heeft besloten welke vorm ze graag wil, ga ik het goud bewerken. Je moet altijd rekening houden met verlies. Dat wil zeggen: als je walst en draad trekt, moet je daarna nog de ruwe delen bewerken; zagen, vijlen en polijsten. Je kunt nooit één op één van oud naar nieuw maken. Het gewicht van het nieuwe product is altijd lager, tenzij je beslist om materiaal toe te voegen om voldoende materiaal te behouden voor de vormen die je wilt maken. 

 

 

  • Facebook

armband granaat en diamant

 

Na het bepalen van de vorm en de basisvorm in goud te maken, bespreek ik eerst weer met de klant waar ze de stenen wil hebben. In dit geval heeft ze gekozen voor een speelse, vrije aanpak: alsof de granaatjes eroverheen gestrooid zijn en willekeurig terechtgekomen zijn. 

Ondanks dat ik dit mijn vak is, blijft het ontroerend dat klanten zo blij zijn met het resultaat en zo graag de sieraden van familie dicht bij zich willen dragen.

 

 

Laat ze niet in een doosje in de kast liggen, maar draag je familiestukken! Vind je ze ouderwets of niet bij je eigen stijl passen? Laat ze dan omsmelten en in een nieuwe vorm smeden zodat jouw waardevolle sieraden weer van nu zijn. 

 

 

 

 

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!