• Facebook

schets vormen

Begin oktober kwam de vraag binnen of ik een collier wilde maken voor een promovendus bij AYA, wat staat voor: Adolescents and Young Adults. Een organisatie die jong volwassenen met kanker specifieke zorg en ondersteuning aanbiedt. Kanker is nooit ver weg van ieder van ons. We kennen allemaal wel iemand dichtbij van verschillende leeftijden die te maken krijgen met kanker. Dus daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren. De bedoeling was om de schakels zo te maken dat er iets uit het logo terug zou komen, maar dat het wel, op zichzelf, een mooie vorm en sieraad zou worden. De promotie vond plaats op 5 november 2018 en het was dus zaak om snel een aantal voorstellen te doen. Na een paar vormen met de letters AYA te hebben gezaagd, gekanteld, omgedraaid, vergroot en verkleind, had ik alleen nog de Y over met een dwarspootje van de A, zodat de A tussen de Y’s te zien zou zijn. Maar op zichzelf is het ook een vogel geworden. Heel mooi symbolisch voor iemand die zo’n veeleisend traject van een proefschrift heeft volbracht en daar nu voor gelauwerd wordt! 

Van de eerste schakel heb ik een mal gemaakt waardoor het mogelijk was om 30 schakels te gieten in zilver. Daardoor zijn ze allemaal even groot en even zwaar. Na het afwerken van elke schakel passen de uiteinden links en rechts in elkaar en kan er een klinkdraad door de verbindingen heen. 

  • Facebook

schakels klinken

  • Facebook
 losse schakels

 

  • Facebook

collier Y omgekeerd

Na het klinken en polijsten kwam ik tot de ontdekking dat het collier andersom gescharnierd (met het pootje van de Y omhoog), ook heel mooi valt. Dat zijn de kleine verrassingen als je steeds nieuwe dingen mag maken en tijdens het maken voelt en ziet wat er gebeurd. Dan kun je het materiaal nog aanpassen, buigen, wegvijlen of zelfs omdraaien! 

Omdat de promovendus nog niet wist wat ze zou krijgen, moest ik de maat van haar hals schatten aan de hand van een paar foto’s. Gelukkig kan ik dat inmiddels na zoveel jaar ervaring vrij goed schatten en het paste perfect! 

Bij deze feliciteer ik haar alsnog van harte! 

 

 

Delen

Deel dit bericht met je vrienden!